Civilekonom

, , Comments Off on Civilekonom

Inom området ekonomi är civilekonom ett av de överlägset vanligaste yrkena. Detta beror på att utbildningen på högskolor och universitet är så bred att civilekonomer kan arbeta på en mängd olika företag. Alla har behov av ekonomisk planering och styrning.

268883-business-discussion

För att få titulera sig civilekonom behöver man genomfört en ekonomisk akademiutbildning. Kravet är att man utbildningen ska varit på motsvarande fyra år och detta krav infördes 2007 av högskoleverket. Däremot gick då högskoleverket emot den standardiserade Bologna-modellen för examinationer via högskolor och universitet. Det gjorde att inte alla skolor valde att ansöka om tillstånd hos verket för att kunna utfärda examen. Exempelvis Handelshögskolan i Stockholm och Uppsala Universitet valde att avstå för att istället följa den mer internationaliserade Bolognamodellen.

Idag finns det ca 25 skolor i Sverige som man får välja på om man vill läsa till civilekonom. Då utbildningarna har något olika inriktning kan det vara genomtänkt att undersöka dessa innan man väljer studieort.