Ta företaget på mässa

, , Comments Off on Ta företaget på mässa

En mässa kan vara en perfekt plats att ta företaget av flera olika anledningar. Det gäller dock att man gör sin efterforskning och förbereder sig på rätt sätt om man vill maximera sin chans att få ett bra resultat.

Välja mässa

Det kan hända att man har många olika alternativ och kanske inte har tiden att ställa ut på alla olika mässor som kan vara relevant för ens företag. Det bästa är alltid att ha besökt mässorna tidigare och tala med de som ställer ut där om sina erfarenheter av mässorna. Sedan gäller det också att försöka få en så bra plats som möjligt.

Satsa på en bra monter

Montern ska vara den största delen av mässbudgeten och det gäller att satsa på kvalitetsmaterial. Försök dock att hålla den till det absolut viktigaste och fyll inte upp den bara för att. En monter fungerar bäst när den är enkel men slagkraftig. Se också till att montern budskap är tydligt och lätt att se, även på avstånd. Lys därför gärna upp den och placera den på en höjd så ingen kan blockera den för omgivningen.

Skapa kontakt på alla vis

Kontakt med besökare är det absolut viktigaste på en mässa och det gäller att skapa denna kontakt på alla sätt man kan. När någon kommer till montern bör man så ofta man kan prata med dem och svara på några frågor de kan tänkas ha. Kreativt kallprat är en bra egenskap att ha på en mässa. Det finns mycket att se på en mässa och många som vill se. Man kan därför inte spendera hur mycket tid som helst på en enskild besökare.

Det händer även att personer är intresserade men inte hinner med ett samtal. Av denna anledning bör man även ha en stor skål eller liknande där alla som vill kan lämna ett visitkort. Fyll gärna upp den med andra visitkort för att ge intrycket att det man säljer är något många andra vill ha.

Aktiviteter på plats

Att locka till sig besökare till montern med en eller annan aktivitet kan också vara en smart idé. Har man exempelvis en produkt vars funktion man kan göra en uppvisning eller demonstation av kan detta få många att stanna till och titta. Eller så kan man helt enkelt bjuda in besökare att själva testa saker och ting. Det gäller att tänka på vad man har som kan bidra till ett mer aktivt deltagande från besökarna på ett sätt eller annat.

Välj rätt personal

Att vara på mässgolvet flera timmar i sträck kan vara påfrestande. Tänk noga på vilka som ska representera företaget på detta sätt. Tänk också på hur många som faktiskt behövs. Små pauser för toalettbesök och liknande betyder att man kommer behöva mer än en på plats om man vill att montern ska vara bemannad utan avbrott. För att inte tala om möjligheten att ta hand om flera besökares frågor och funderingar samtidigt.