Att låta personalen gå

, , Kommentarer inaktiverade för Att låta personalen gå

Det finns väldigt mycket som kan påverka ett företag så pass mycket att de inte längre kan behålla all personal de för närvarandet har. Allt från förändringar i företagsstrukturen till förlorade kunder kan alla sluta med att man måste låta en del av personalen gå. Och det är mycket viktigt hur man hantera detta. 

Medlidande är ett nyckelord

För majoriteten är det väldigt traumatiskt att bli av med jobbet. Det är viktigt att man hanterar detta väldigt sympatiskt och visar medlidande för personen som måste lämna företaget. Ju längre någon varit på en och samma arbetsplats desto större inverkan har detta oftast på deras liv.

Fokusera på framtiden

Att försöka hjälpa i den utsträckning man kan genom att svara på frågor de har, ge dem tips om andra företag de kan söka till eller till och med arbeta med konsulter för att hantera omställning är alla metoder man bör överväga. Genom att fokusera på vad som kan komma framöver ger dem riktlinjer att följa för att lättare kunna hitta sin nästa anställning. Om möjligt, erbjud även att hjälpa mer aktivt genom att ringa samtal, kalla in en tjänst eller något annat som kan hjälpa dem att få in foten i ett annat företag.

Var ärlig

Det är också av yttersta vikt att man tydligt förklarar varför detta händer och försäkra personen i fråga om att detta inte reflekterar dem som person eller det arbete de har utfört. Det är vanligt att en person som avskedas börja tänka vad de kunde ha gjort annorlunda. Ärlighet hjälper dem att förstå situationen bättre och inte lägga skulden på sig själv. Förhoppning är då att de snabbare kan lägga detta bakom sig och fokusera på framtiden.

Lyssna

De flesta kommer att vara upprörd och kanske även arg när de får höra att de kommer att tappa jobbet. Medan det finns gränser på vad man kan tillåta är det viktigt att de får säga sitt och få utlopp för vad de känner. Under denna tid måste man lyssna på vad de känner och vad de har att säga.