Flytta företaget till en ny stad

, , Comments Off on Flytta företaget till en ny stad

Ibland behöver man börja om på ny kul och flytta företaget. Eller så har företaget vuxit och ska etablera sig i ytterligare en stad. Det är inte så lätt att flytta hela företaget eller starta upp ett nytt kontot. Det krävs planeringar långt i förväg. 

Besök staden

Innan du börjar titta på lokalannonser borde du boka in dig på ett hotellrum och ta en weekend för att utforska företagets nya hem. Undersök själv vilka platser som är fina och dyra, vilka som är mindre fina och billigare samt om det finns områden man borde undvika på grund av hög stöldrisk eller föroreningar. Du får också chansen att komma ifrån vardagen och njuta av ett fint rum med bekvämligheter och god mat. Exempelvis finns Elite Hotel i över 20 olika städer och har enkelrum upp till lyxsviter. När du väl har hittat några intressanta lokaler ska du åka dit själv och undersöka gatan och kringliggande butiker. Finns det konkurrenter på gatan? Står ditt företag ut? Hur nära är kollektivtrafiken och känns hyran skälig för området? Köp gärna en konsulttimme hos en advokat eller prata med lokalbefolkningen för att få veta mer om de platser som intresserar dig.

Anställda

Fundera hur du ska göra med anställda. Om du ska starta ett helt nytt kontor behöver ansökningarna skickas ut. Planera intervjuerna när inpå varandra så du slipper åka fram och tillbaka från stad till stad fler gånger om. Om hela företaget ska byta stad, hur gärna vill du att dina gamla anställda följer med? De som är skeptiska kanske behöver en extra morot eller förmån för att följa med. Att få flytten betald av firman kan vara ett sätt att övertyga anställda att de ska börja om tillsammans med dig. Du har inte rätt att tvinga anställda att följa med och du kan inte tvinga dem att säga upp sig om de inte vill följa med. Du måste säga upp dem om det blir arbetsbrist i den gamla staden (eftersom företaget inte finns där längre) och du måste betala lön under uppsägningstiden även om flytten sker innan tiden har löpt ut.