Ekonomin inför bostadsköpet

, , Comments Off on Ekonomin inför bostadsköpet

Att gå från att hyra till att äga är för många ett väldigt stort steg och något man alltid borde lägga ned tid och eftertanke på. Det handlar ofta om stora summor pengar och kommer påverka ekonomin en lång tid framöver.

köpa_bostad_384505024

Börja med att göra en lista på kriterierna du ställer på din framtida bostad. Detta kan vara allt från läge och tomtstorlek till antal rum och insyn. Tänk dock på att du kan säkert behöva tänka dig några av dessa som önskemål mer än krav och vara beredd på att kompromissa på en del kriterier.

När du tittar på ett hus kan du sedan inte stirra sig blind på allt som till synes fyller dina kriterier. Tänker du inte på husets skick är det mycket lätt hänt att reparations- och renoveringsutgifter spräcker din budget efter köpet. För att verkligen kunna bedöma skicket är det så klart rekommenderat att anlita en besiktningsman för att göra en ordentlig genomgång. Har man inte uppfyllt sin undersökningsplikt kan man ha betydligt färre rättigheter om köpet inte går som planerat.

Tänk sedan inte bara på kostnaden av själva bostaden. Driftkostnaden är också något man bör titta på. Detta kommer att inkludera saker som:

  • Vatten och avlopp
  • Värme och el
  • Hemförsäkring
  • Sophämtning
  • Sotning

Man brukar säga att driftkostnaden på ett hus är mellan 220-270 kr/m². Tänkt på att nyare hus är i regel billigare i drift än äldre.

På DN kan man läsa med om att få koll på ekonomin och även en praktiskt checklista att följa för att svara på frågor man kanske inte annars hade kommit på att ställa.