Starta en egen ekonomibyrå

, , Comments Off on Starta en egen ekonomibyrå

Om du är nyutbildad ekonom eller har arbetat på en existerande ekonomi eller redovisningsbyrå tidigare och känner att du vill ta nästa steg kan det vara rätt tid att starta eget. 

pennor och grafer

Auktorisation

För att börja med verksamheten behöver man inte vara auktoriserad, men det kan vara mycket bra ur en marknadsföringssynpunkt. Även om du inte är auktoriserad bör du dock självklart ha en passande utbildning i ämnet. För dig som är högskoleutbildad civilekonom kräver SRF att du dessutom har tre års yrkeserfarenhet för att bli auktoriserad.

Kontor

Att jobba med ekonomi innebär dels en stor mängd arbete framför en datorskärm. Det innebär även att man behöver vara väldigt organiserad. Detta innebär att finns ökande krav på din arbetsmiljö både för dig själv och från potentiella kunder som besöker.

Om lokalen ser sliten och oorganiserad ut reflekterar det nämligen dåligt på dig och ditt arbete som ekonom. En bra början kan vara att se över valet av lokal. Även om lokalen inte behöver vara lyxig så bör du tänka på att det är en plats du kanske kommer spendera 8 timmar per dag på de närmaste åren. När det gäller lokalens läge så bör du fungera över var dina möjliga kunder befinner sig så att de så enkelt som möjligt kan besöka för möten eller avlämning av papper.

När väl lokalen är utvald så kan det vara dags att se över vilka möbler du behöver. Idag finns det aktörer online som erbjuder allt man kan behöva samt leverans över hela Sverige.

Marknadsföring

Ett första steg i marknadsföringen är oftast att kontakta och prata med nära och kära om sitt nya företag. Det brukar oftast kunna leda till i alla fall några nya kunder. Att synas på internet är också väldigt viktigt. Till att börja med innebär det att man har en hemsida, steget efter det är att marknadsföra den. Detta kan innebära att man till exempel arbetar för att hemsidan skall hamna högre upp i Googles sökresultat eller att man köper annonser på andra hemsidor.