Konsult

, , Comments Off on Konsult

Under de senaste årtiondena har konsult blivit en yrkesbenämning som brett ut sig mycket tacka vare IT-branschen.Men även när man pratar om mänskliga resurser (HR), kommunikation och finans.

Driva Eget skriver i den här artikeln om vad som krävs för att bli bra på konsultyrket.

Behovet av konsulter bygger bland annat på att idag förekommer förändringar på företagsmarknaden i allt snabbare takt, och det är betydligt mera lämpligt att ta till neutrala specialister utanför det egna företaget som har som roll att vara maximalt uppdaterade på dagssituationen för den företagstyp som anlitar deras tjänster och inte påverkas av interna personliga prestige eller maktspel. Det gäller att få en klar opåverkad bild av den problematik ett företag söker hjälp med. Konsulten Magnus Josephson har till exempel delat med sig av sin specialkompetens i boken ”Vinnande anbud” (Liber). Med hjälp av hans tjänster blir företag bättre på att lägga anbud.

Dina kvaliteter som konsult bygger på att du är den som är mest insatt på den aktuella situationen utifrån ditt specialområde. Du måste ligga steget före hela tiden. Du måste vara säker på att du inte missat något och få din kund att både märka och förstå att det är fallet. Var inte snål med dina tjänster och se till att du är både förtroendeingivande och pålitlig.

I varje situation finns det frågor som ännu inte är ställda. Du kan garanterat leverera mer än vad som ifrågasatts från början, för under utvecklingen av de lösningar du levererar förändras situationen och nya fördelar kan uppdagas som inte får förbises bara för att dom inte var efterfrågade från början.

Det finns alltid något nytt att lära sig, inte minst utifrån varje avklarad arbetsuppgift, men även ifrån andras erfarenheter. Så tveka inte inför att se efter vilka nya upptäckter, trender eller tendenser som dagligen gör sitt inträde på din marknad. Utbilda dig fortlöpande efter din inriktning.

Bortsett ifrån denna typ av konsult så existerar en annan form som inte behöver vara lika högutbildad och specialiserad på sitt yrke. Denna konsulttyp kallas bemanningskonsult och precis som namnet antyder så är det en individ som arbetar med bemanning. Det betyder att en person som blir anställd på ett bemanningsföretag kan bli ivägskickad på arbeten hos kunder som behöver extra arbetskraft. Det är allt ifrån enklare lagerarbeten som kanske kräver mer fysisk styrka och energi än högskoleutbildning. Andra arbeten kan kräva att bemanningskonsulten har redan befintlig kompetens och kunskap så denne kan utföra ett arbete som till exempel elektronikmontör. Det händer även att kundföretagen kan erbjuda att utbilda personal till att bli kompetent i utbyte för att snabbare få personal.

En av fördelarna med att arbeta som en bemanningskonsult är att lönen styrs av vad medianen inom branschen är, vilket gör att man aldrig får orättvis lön. En annan fördel är att man kan få in en fot på många ställen och är man arbetssökande är detta ett mycket bra tillfälle att få arbetslivserfarenhet.